Metsä

"Kärkipäässä mänty- ja koivukuitu" – Metsä Group valmistautuu syksyyn ostamalla kesäkorjuukelpoisia harvennusleimikoita

Yhtiön metsäjohtajan Juha Mäntylän mukaan puukaupassa on nyt tasapainoinen tilanne ja kysyntää kaikille puutavaralajeille.
Kari Lindholm
Metsä Group otti kesän alussa käyttöön neljällä hankintapiirillä runkohinnoittelun myös harvennushakkuissa. Metsäjohtaja Juha Mäntylän mukaan vastaanotto on ollut hyvä. Loppuvuoteen mennessä harvennusten runkohinnoittelun on määrä laajentua koko maahan.

Puukauppa on käynyt alkuvuonna lähes ennätysvuoden 2018 tasolla. Hiljaisemmat viikot ovat luvassa kuun vaihteessa, minkä jälkeen tahti alkanee taas kiihtyä syksyä kohti.

"Vauhti on ollut alkuvuonna hyvä. Olemme saaneet puuta hyvin ja puukauppa on käynyt vilkkaasti", kertoo Metsä Groupin metsäjohtaja Juha Mäntylä.

Hänen mukaansa kaikkien yhtiön päätuotteiden markkinatilanne näyttää jatkuvan vahvana myös syksyllä, mikä lupaa hyvää loppuvuoden puukaupoille.

"Tulemme olemaan aktiivisia ostossa. Kärjessä ovat kesäkorjuukelpoiset harvennushakkuut. Puutavaralajeista kärkipäässä ovat tällä hetkellä mänty- ja koivukuitu."

Vaikka harvennusleimikot ovat ykkösenä, on Mäntylän mukaan kaikille puutavaralajeille käyttöä.

"Puukaupassa on nyt tasapainoinen tilanne."

Kesän alussa Metsä Group otti käyttöön runkohinnoittelun harvennushakkuissa neljän hankintapiirin alueella. Päätehakkuilla runkohinnoittelu on ollut yhtiöllä käytössä jo viitisen vuotta.

"Kokemukset ovat lupaavia, ja vastaanotto on ollut hyvä. Metsänomistajat ymmärtävät hyvin, mistä on kysymys", Mäntylä sanoo.

Uudessa menetelmässä harvennuksessa poistetuista puista maksetaan niiden järeyteen pohjautuva runkohinta.

Hänen mukaansa runkohinnoittelu on vahvimmillaan silloin, kun puutavaralajien kysynnän ja tarjonnan välillä on epätasapainoa.

"Nyt ollaan tasapainoisessa tilanteessa, mutta on hyvä valmistautua muutoksiin. Osto on pitkällä aikavälillä tapahtuvaa toimintaa."

Yhtiön tavoitteena on ottaa harvennuskohteiden runkohinnoittelu käyttöön koko maassa loppuvuonna.

Lue myös:

Puukauppa käy liki huippuvuoden 2018 vauhtia

Puun runkohinnoittelu on yleistynyt – tunnetko ja tiedätkö, mistä siinä on kysymys?

Metsä Group ottaa käyttöön runkohinnoittelun harvennuksilla – katkonta kuitupuuksi ja tukiksi ei vaikuta metsänomistajan puukauppatiliin

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Metsä Group perustaa uuden Kajaanin hankintapiirin – puuta tarvitaan 4,5 miljoonaa kuutiometriä lisää Kemin biotuotetehtaan käynnistyessä

Kemin biotuotetehdas kääntää puuvirrat etelästä pohjoiseen

Ilouutinen Keski-Suomeen

"Äänekosken viilupuutehdas on erittäin tervetullut investointi – puuta löytyy varmasti uudelle yksikölle"