Tiettyä viiniä odotetaan joka vuosi malttamattomasti – saapuu myyntiin marraskuun kolmantena torstaina
Ranskalaiset beaujolais nouveau -viinit saapuvat Alkoihin torstaina 16. marraskuuta.Ranskalaiselta AOC-viinintuotantoalueelta Beaujolais’ta saadaan joka vuosi marraskuun kolmantena torstaina uuden sadon beaujolais nouveau -punaviinit. Kyseiset viinit valmistetaan käsin poimituista Gamay-rypäleistä.
Beaujolais nouveaut lasketaan myyntiin jo muutaman viikon kuluttua sadonkorjuusta. Ne toimivat vuotuisena jännitysnäytelmänä viinin ystäville kertoen tarinaansa kuluneesta vuodesta, ja ne on tarkoitettu nuorena nautittavaksi, ei kypsytettäväksi.
Nuoret beaujolais’t ovat hedelmäisiä, eloisia, kevyitä ja raikkaan punamarjaisia. Nämä viinit sopivat hyvin yhteen esimerkiksi kevyiden juustojen, salaattien, pastan, kanan ja mausteisten makkaroiden kanssa. Kevyen tanniiniset beaujolais nouveaut sopivat myös yhteen kalan kanssa.
Beaujolais nouveau on parhaimmillaan hieman viilennettynä, 12–14-asteisena. Hedelmäisen luonteensa ja parhaat ominaisuutensa nuori viini säilyttää noin puolen vuoden ajan.
Näin beaujolais nouveau -viiniä valmistetaan
Viini valmistetaan macération carbonique -menetelmällä, jossa Gamay-rypäletertut pannaan käymisastiaan kokonaisina.
Tertut murskaantuvat massan painosta ja niiden mehu alkaa käydä rypäleiden pinnalla olevan luonnonhiivan avulla.
Käymisestä syntyvä sekä käymisastiaan lisättävä hiilidioksidi työntävät hapen pois imeytyen ylempänä oleviin rypäleterttuihin.
Rypäleiden sisällä alkaa hiilidioksidikäyminen, joka saa lopuksi rypäleet puhkeamaan.
Maseraatio kestää 4–5 vuorokautta, minkä jälkeen viini käy normaalin punaviinin tavoin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






