Ruokawebinaari laittaa ostoskassit puntariin ja herättelee keskustelua ruuan ilmastovaikutuksista sekä monipuolisuudesta – "Vain syöty ruoka ravitsee, joten sen pitää olla maistuvaa"
Keskiviikkona 9. helmikuuta keskustellaan muun muassa ruuan ilmastovaikutuksista ja kannustetaan kokonaisvaltaiseen ruokavalioon. Tule mukaan kuuntelemaan!
Keskiviikkona on luvassa mielenkiintoista asiaa monipuolisesta ja ilmastoystävällisestä ruuasta. Kuva: Sanne KatainenMTK ja S-ryhmä julkaisevat yhteistyössä Envitecpolis Oy:n kanssa uuden selvityksen ruuan ilmastovaikutuksista keskiviikkona 9. helmikuuta. Tarkoituksena on herättää keskustelua sekä kannustaa ruokavalion kokonaisvaltaiseen tarkasteluun ja pohtimaan erilaisia vaihtoehtoja. Pääset seuraamaan tilaisuutta ja sen innoittamaa paneelikeskustelua suorana, kun ilmoittaudut täällä.
Tilaisuuden juontaa MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen. Hän muistuttaa, että vain syöty ruoka ravitsee ja siksi sen tulee siis olla myös maistuvaa. Siivonen kannustaa pitämään mielessä koko ruokatarjonnan kirjon ruuanlaitossa.
"Kasviksissa kannattaa muistaa sesongin mukaisuus ja ottaa valinnoissa aina huomioon kotimaiset tuotteet."
Vaihtelua ruokapöytään voi hakea valmisruokien tai puolivalmiiden tuotteiden valikoimista, ja arkeaan voi helpottaa esimerkiksi valmiiksi esikäsitellyillä kasviksilla.
Keskiviikkona julkistettavassa selvityksessä on hyödynnetty S-ryhmän asiakasdataa, jonka pohjalta Envitecpolis otti tarkasteluun neljä erilaista ostoskassia kuvaamaan erilaisten ostajaprofiilien elintarvike- ja ruoka-ainevalintoja. Kauppakassien sisältöjä vertailtiin ravitsemussuositusten mukaiseen ruokakassiin.
"Toisinaan kiivaskin ruokakeskustelu tarvitsee moniäänisyyttä, sallivuutta ja arkinäkökulmaa. Keskustelua herättää varmasti asian moniulotteisuus", pohtii Siivonen.
Ruokakassien ympäristövaikutuksia kuvataan hiilijalanjäljellä ja ravintosisältöä tarkastellaan ravintoainetiheyden ja CO2-ravintoainetiheysindeksin avulla.
Tilaisuuden avaa MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen klo 9. Sen jälkeen hiililaskennan johtava asiantuntija Senja Arffman Envitecpolis Oy:stä esittelee ruokakassivertailun tulokset.
Paneelikeskustelu alkaa klo 9.35, ja siinä ovat mukana ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta, toimitusjohtaja Samuli Karjula Satokausikalenterista ja vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen Sitrasta. Keskustelun vetää Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.
Päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho S-ryhmästä päättää webinaarin klo 10.20.
Lue lisää:
Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee – ilmastopaneeli kehui Suomen maatalouden ilmastotavoitteita
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
