
Täytä ruokapöytä väreillä ja mauilla: Kokeile näitä herkullisia reseptejä
Värikkäät kasvikset ovat silmänruokaa, mutta värit vaikuttavat myös elintoimintoihin. Kasvikset sisältävät runsaasti terveyttä edistäviä vitamiineja, kivennäisaineita, kuituja ja flavonoideja. Kasvikset, marjat ja hedelmät tuovat päivittäiseen perusruokaan makuja, tuoksuja ja keveyttä.Omalla kasvimaalla on aihetta vielä harventaa satoa ja hyödyntää porkkanat ja punajuuret keittoihin. Tasaiseksi soseutetut juureskeitot maistuvat kaikille. Pehmeä porkkanakeitto saa lisämakua juuriselleristä. Erilaiset ripotteet tuovat rapeutta ja ruokaisuutta annokseen. Persiljasilpun lisäksi pinnalle voi lusikoida raejuustoa tai pähkinöitä.
Vuohenjuusto antaa hienostuneen maun punajuurikeittoon. Soseuta juusto keiton joukkoon tai vaihtoehtoisesti sen voi lisätä paloina keittoannoksen päälle yhdessä siemenien ja rosmariinin kanssa.
Tomaatteja kypsyy nyt runsaasti ja ne ovat edullisia. Yksi tapa hyödyntää tomaatteja on valmistaa niistä salsaa. Salsa on kuumentamaton kastike, mitä käytetään dippeinä, leivän päällisenä tai lämpimien ruokien lisukkeena. Tomaatti sisältää lykopeenia, mikä on vahva antioksidantti. Parhaiten elimistö hyödyntää kypsän tomaatin lykopeenia.
Kesäkurpitsa tuottaa myös hyvin satoa vielä elokuussa. Kasvishöystö on yksi tapa hyödyntää sitä. Höystön voi valmistaa paistinpannussa tai uunissa laatikon tapaan.
Viittä väriä lautaselle
Ruokavalio sisältää riittävästi ja monipuolisesti kasviksia, kun muistaa säännön: puoli kiloa ja viittä väriä päivässä.
Vihreä kertoo, että kasviksissa on paljon viherhiukkasia, joissa on rautaa ja C-vitamiinia.
Tyypillisiä vihreitä kasviksia ovat salaatit, pavut ja herneet, tuoreet yrtit.
Sini-purppuran sävyt toimivat antioksidantteina. Punajuuri, mustikka ja punasipuli ovat esimerkkejä tästä väriryhmästä. Lila ja sininen haalistuvat usein keitettäessä, pieni sitruunamehun lisäys säilyttää värin paremmin.
Punaiset väriaineet kuuluvat karotenoideihin, joista tunnetuin on lykopeeni. Sitä saa esimerkiksi tomaatista, vesimelonista ja verigreipistä. Punainen väri kestää keittämistä eikä liukene keitinveteen.
Keltainen ja oranssi viestii, että kasvikset sisältävät paljon C-vitamiinia. Porkkanan oranssi beetakaroteeni muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi.
Rouskuvat siemenet ja tuore rosmariini viimeistelevät vuohenjuusto-punajuurikeittoannoksesta herkkujen herkun. Kuva: Carolina HusuVuohenjuusto-punajuurikeitto
5 annosta
- Ainekset
- 600 g punajuuria
- 1 iso punasipuli
- 3 (150 g) jauhoista perunaa
- 1 l vettä
- 1 kasvisliemikuutio
- 1 tl suolaa
- 1 rkl punaviinietikkaa tai sitruunamehua
- ¼ tl mustapippurirouhetta
- 1 rkl hunajaa
- 1 pkt (150 g) vuohenjuustoa
- Pinnalle
- siemensekoitusta
- tuoretta rosmariinia
Valmistusohje
Kuori ja paloittele punajuuret, perunat sekä punasipuli. Lisää kasvikset ja mausteet kiehuvaan veteen. Keitä noin 30 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Pilko juusto joukkoon sekä hunaja. Kuumenna ja soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.
Ripota lautasella keiton pinnalle siemensekoitusta ja tuoretta rosmariinia.
Porkkanakeitto
5 annosta
- Ainekset
- 1 kg porkkanoita
- 2 sipulia
- 100 g juuriselleriä
- 12 dl vettä
- ½ tl suolaa
- ½ tl mustapippurirouhetta
- 1–2 rkl tuoretta basilikaa
- 1 rkl sitruunamehua
- ½ pkt sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija perinteinen)
- persiljasilppua
Valmistusohje
Keitä kuoritut ja paloitellut kasvikset suolalla ja pippurilla maustetussa vedessä kypsiksi, noin 20 minuuttia. Mausta basilikalla ja sitruunamehulla. Lisää juusto ja sekoita, kunnes juusto on sulanut. Soseuta keitto sauvasekoittimella samettisen pehmeäksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Ripottele keiton pinnalle persiljasilppua
Kasvishöystö
4 annosta
- Ainekset
- 1 iso sipuli
- 1–2 valkosipulin kynttä
- 2 porkkanaa
- 1 rkl voita
- 1 (300 g) kesäkurpitsa
- 4–5 kypsää tomaattia
- ½–1 dl vettä
- 1 rkl tuoretta persiljasilppua
- mustapippuria
- ½ tl suolaa
- Pinnalle
- tuoretta persiljaa tai basilikaa
- Lisäksi
- grillimakkaroita tai nakkeja
Valmistusohje
Leikkaa sipuli lohkoiksi. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Paista sipulia, porkkanaraastetta ja viipaloitua valkosipulia pannulla voissa 3-5 minuuttia. Leikkaa kesäkurpitsa ja tomaatit kuutioiksi ja lisää pannulle. Kaada tilkka vettä pannulle. Hauduta noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele lopuksi yrttisilppua pinnalle. Tarjoa sellaisenaan kasvisruokana tai makkaran lisukkeena.
Tomaattisalsa
6–8 annosta
- Ainekset
- 2 isoa tomaattia
- 1 punasipuli
- 1 valkosipulin kynsi
- 1 rkl sitruunamehua
- ½ dl tuoretta, hienonnettua basilikaa tai persiljaa
- 1 dl makeaa chilikastiketta
- 2 tl sokeria tai juoksevaa hunajaa
- ½ tl suolaa
Valmistusohje
Leikkaa tomaatteihin ristiviillot kumpaankin päähän. Paina haarukka tomaattiin ja kasta kiehuvaan veteen noin minuutiksi. Poista kuori. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi. (Jos tomaatit ovat hyvin mehukkaita, valuta niistä ylimääräinen neste pois.) Hienonna sipuli ja valkosipulin kynsi. Yhdistä kaikki aineet. Anna makujen tasoittua hetken aikaa ennen tarjoilua. Levitä hiivaleivän päälle tai tarjoa grillimakkaran lisukkeena.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









