Hyvä välipala pitää nälän kurissa
Kolmasluokkalainen Aarni kokoaa koulun jälkeen pizzavoileivän. Sen voi syödä kylmänä tai lämmittää mikrossa. Leivän jälkeen maistuu marjatrifle, joka on kerrosteltu valmiiksi jääkaappiin. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkistoMaito ja voileipä, maito ja puuro tai maustamaton jugurtti ja murot ovat nopeita, mutta loistavia aamupaloja.
Sekä aikuisten että lasten päivään olisi hyvä kuulua aamupalan ja pääaterioiden lisäksi terveelliset välipalat. Näin ateriavälit eivät pääse venähtämään liian pitkiksi.
Lautasellinen lämmintä puuroa ja lasillinen maitoa takaavat vatsalle lempeän herätyksen. Maukkain puuro kiehuu täysjyvävalmisteista.
Niissä on myös eniten kivennäis- ja hivenaineita, vitamiineja sekä ruuansulatukselle tärkeää kuitua.
Puurotarpeissa on runsaasti valinnanvaraa; on jauhoja, suurimoita, rouheita, hiutaleita yksin ja sekoituksina.
Kiireinen keittää puuronsa esikypsytetyistä hiutaleista. Riittävä kypsennysaika takaa herkullisen ja aromikkaan lopputuloksen.
Puuroa voi rikastaa marjoilla. Vielä on tuoreiden marjojen aika. Niitä onkin hyvä syödä päivittäin, sillä kotimaiset marjat ovat todellista superruokaa
Talvella puuroannoksen päälle lusikoidaan marjasosetta tai pakastemarjoja hillon kera. Myös marjakeitot tuovat vaihtelua.
Kun koululounaasta on kulunut muutama tunti, niin energia loppuu ja ajatus harhailee. Silloin haukottelee eikä jaksa keskittyä.
Jaksamisen kannalta on hyvä syödä tasaisin väliajoin.
Terveelliset välipalat ovat erityisen tärkeitä kasvavalle lapselle. Välipalojen ansiosta energian saanti pysyy tasaisena aterioiden välillä, eikä veren sokeritaso pääse laskemaan liiaksi.
Aikuisten tulisi huolehtia, että lapsilla on mahdollisuus monipuoliseen välipalaan, sillä lapsi ei vielä osaa välttämättä tehdä oikeanlaisia valintoja.
Varaa kotiin aineksia, joista koululainen voi itse koota iltapäiväpalansa. Koululaisen ikä ja taidot on hyvä ottaa huomioon välipalojen suunnittelussa. Mikro on lasten lämpimien leipien ja kaakaon valmistamiseen liettä turvallisempi.
Hanki jääkaappiin valmiita juusto- ja lihaleikkeleviipaleita sekä levitettä.
Varaa myös täysjyväleipäpaloja sekä aseta pestyt ja pilkotut kasvikset tai hedelmät esille. Lapsi osaa tehdä itselleen monipuolisen välipalavoileivän.
Rasvaton maito tai piimä on lapsen ruokajuoma, mutta välipalalla voi juoda hyvin vaikka mukillisen kaakaota.
Trifle on englantilainen, monesta kerroksesta koostuva jälkiruokavanukas. Trifle on myös mainio välipala.
Triflen pohjalla on sokerikakkua tai keksejä, jotka kostuvat meheviksi päälle tulevista kerroksista.
Täysjyväkeksin tai hapankorpun päälle kerrostellaan hedelmiä, marjoja, vaniljakastiketta, jugurttia, maustettua rahkaa ja/tai kermavaahtoa.
1 annos
1 pyöreä ruisleipänen
1 tomaatti
2 viipaletta pippurikalkkunaa
2 juustoviipaletta
pari lehteä tuoretta basilikaa
Viipaloi tomaatti valmiiksi rasiaan.
Levitä ruisleivälle tomaatti- ja kalkkunaviipaleet. Lisää juustoviipaleet sekä mausteet pinnalle.
Nauti kylmänä tai kuumenna leipä mikroaaltouunissa täydellä teholla (600 W) noin minuutin ajan.
1 annos
2 viipaletta ruispaahtoleipää
1 rapea salaatinlehti
2–3 viipaletta tomaattia
1 valmis jauhelihapihvi
1 rkl kurkkusalaattia
1 rkl ketsuppia
1 sulatejuustoviipale
Huuhdo ja valuta salaatti ja tomaatti. Revi salaatti ja leikkaa tomaatista viipaleita.
Kuumenna jauhelihapihvi pakkauksen ohjeen mukaan mikrossa.
Paahda leipäviipaleet leivänpaahtimessa. Laita toiselle viipaleelle salaatinlehti, jauhelihapihvi, ketsuppia, tomaatti- ja sulatejuustoviipaleet. Nosta päälle toinen leipä. Nauti maidon kanssa.
1 annos
1 dl rasvatonta piimää
1 1/2 dl mansikka- tai
vadelmakeittoa
(sokeria)
Pinnalle
2 rkl mysliä
Mittaa piimä ja keitto korkeaan lasiin. Sekoita lusikalla. Makeuta halutessasi sokerilla. Ripota pinnalle mysliä. Nauti ravitsevana välipalajuomana voileivän kera.
1 annos
2 täysjyväkeksiä
2 dl maustamatonta jugurttia
tai vaniljajugurttia
1 dl herukoita
1 rkl hunajaa
Murustele jälkiruokakulhon pohjalle keksi. Kaada puolet jugurtista päälle. Ripottele marjat ja valuta pinnalle hiukan hunajaa. Lisää pinnalle loppu jugurtti. Koristele muutamalla marjalla ja lopulla keksillä.
1 annos
1/2 dl mysliä
2 rkl vaniljakastiketta
1 pienehkö omena
1/2 prk raejuustoa
2 rkl rusinoita
Koristeeksi
kanelia
Pane mysli jälkiruokakulhon pohjalle. Valuta päälle vaniljakastike. Raasta pesty omena ja laita puolet raasteesta vaniljakastikkeen päälle. Kerrostele päälle raejuusto ja rusinat sekä loppu omenaraaste. Koristele kaneliripauksella.
4 annosta
2 viipaletta hapankorppua
2 dl vadelmakeittoa
4 dl mustikoita
2 rkl hunajaa tai
vaaleaa siirappia
1 prk (200 g) raejuustoa
Murskaa hapankorput karkeaksi ja jaa annoslasien pohjalle. Laita mustikat ja raejuusto päälle.
Lisää pinnalle hunaja.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
