Säilö kasviksia ja sieniä: Muista helppo 1-2-3-kikka
Etikkaiset pikkelikasvikset ovat maittava lisuke monelle ruoalle. Säilö kesän makuja talteen näillä ohjeilla.Etikkasäilöntä eli pikkelöinti perustuu etikan happamuuteen sekä osittain säilöntäliemen sokeriin. Etikkasäilöntää voi käyttää kasviksille, vihanneksille ja sienille.
Pikkelöinnissä voi hyödyntää helppoa muistisääntöä 1-2-3. Tämä tarkoittaa, että kattilassa kiehautetaan 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. 1-2-3-liemi sopii kaikille pikkelöitäville kasviksille ja sienille.
Etikkana käytetään perinteisesti väkiviinaetikkaa, mutta säilönnässä voi hyödyntää myös viinietikoita. Kaupoista löytyy myös valmiita säilöntäliemiä.
Pikkelöintiliemen voi myös maustaa mielensä mukaan esimerkiksi pippureilla, chilillä, sinapin- tai korianterinsiemenillä, neilikalla, inkiväärillä, tähtianiksella ja kanelilla. Kurkuille sopii taas viinimarjanlehti, piparjuuri ja kruunutilli.
Pehmeämmät kasvikset, kuten kurkku ja kesäkurpitsa pikkelöityvät nopeammin kuin rakenteeltaan kovat ja kokonaiset kasvikset.
Helppo pikkelöintiliemi
- Ainekset
- 1 dl väkiviinaetikkaa
- 2 dl sokeria
- 3 dl vettä
Valmistusohje
Kiehauta vesi ja etikka kattilassa. Lisää joukkoon sokeri ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut.
Jos haluat, että kasvikset hieman pehmenevät, kaada kasviksille kuumaa lientä. Jos haluat säilyttää rapeuden, odota ensin, että liemi jäähtyy.
Jos haluat testata jotain uutta, kokeile alta löytyviä reseptejä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






