
Kalaruokien valmistamisen ei tarvitse olla vaikeaa ‒ tässä neljä helppoa reseptiä
Kalaruoan kokkausta ei aina tarvitse aloittaa kalan perkaamisella. Hyvää ja kohtuuhintaista kalaruokaa saa myös esikäsitellyistä kalatuotteista.Keväällä jäiden lähdettyä alkaa jälleen sulan veden kalastuskausi. Sitä ennen nautitaan kalaruokaa, joka valmistetaan esikäsitellyistä kalatuotteista.
Näiden nopeasti kokattavien tuotteiden ansiosta on helppo syödä ravitsemussuositusten mukaisesti kalaa kaksi kertaa viikossa.
Lämminsavustettu ja loimutettu lohi ovat suomalaisten suosimia kalatuotteita. Kiireisen arjen tuoksinassa niistä on supernopea valmistaa erilaisia pastoja ja salaatteja.
Kauppojen valikoimista löytyy erikokoisia pakkauksia, joista on helppo valita omaan kotitalouteen sopiva koko. Vartin savulohipasta valmistuu samassa ajassa kun pasta kypsyy.
Koska lämminsavustettu lohi on suolaista, ei kastikkeeseen tarvitse lisätä suolaa, varsinkaan jos keitätä pastan suolalla maustetussa vedessä.
Muikkuvuoka saa peitokseen mätitahnasta ja ranskankermasta valmistetun kastikkeen. Myös tämän ruoan suolaksi riittää mätitahnan suolaisuus.
Vuoka on vaivaton valmistaa valmiiksi peratuista muikuista.
Erilaisten purkkikalojen valikoima on viime vuosina lisääntynyt kaupoissa. Vanhat tutut, öljyyn säilötyt savumuikut ja -kilohailit ovat saaneet rinnalleen erilaisia järvikalasäilykkeitä ja järkisärkiä.
Kannattaa hiukan tutustua tarjontaan, sillä se vaihtelee kaupparyhmän mukaan.
Myös hintahaarukka on iso. Muikut lienevät arvokkaimmasta päästä, kun taas samankaltainen kilohaili on edullisempaa.
Kilohailin käyttö on myös ekoteko Itämerta ajatellen. Erilaisissa luonnon- ja villikalasäilykkeissä käytetään saatavilla olevia kalalajeja, esimerkiksi särkikaloja.
Ohjeessamme uuniperunoille valmistetaan täyte, jossa purkkikala sekoitetaan muiden ainesten kanssa. Helppoa ja hyvää!
Sillejäkään ei kalaa valitessa kannata unohtaa. Niin sanotut ravintolafileet ovat maukkaita ja helppokäyttöisiä sillituotteita, joita ei tarvitse liottaa ennen valmistamista. Kun fileet jauhetaan munakasmassan joukkoon, ne antavat ruualle viehättävän sillin maun.
Jo muutama ravintolafilee tuo ruokaan riittävästi suolaa, joten lisää muuta suolaa varoen.
Pinaatilla silattu sillimunakas maistuu raikkaan salaatin sekä kevyen raejuuston kanssa vaikkapa etäpäivän lounaalla tai lauantaina saunan jälkeen.
Nopeaan savulohipastaan voit valita ruokakerman ja tuorejuuston oman makusi mukaan. Kuva: Sanne KatainenVartin savulohipasta
4 annosta
Ainekset
- noin 300 g spagettia tai muuta pastaa
- 2 sipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 tl voita tai rypsiöljyä
- 1 prk (2 ½ dl) maustettua ruokakermaa (esim. sitruuna & pippuri)
- 1 rs (200 g) tuorejuustoa (esim. tilli)
- noin 400 g lämminsavulohta
- ½ ruukkua tilliä
Valmistusohje
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna rasva kattilassa ja kuullota sipulit sekoitellen. Lisää kerma ja tuorejuusto. Sekoittele, kunnes juusto on liuennut kastikkeeseen.
Poista kalasta tarvittaessa ruodot ja nahka. Paloittele kala ja hienonna tilli. Lisää kalat ja tillit kastikkeeseen.
Ota desi pastan keitinvettä talteen. Valuta kypsä pasta. Sekoita spagetti kastikkeen joukkoon. Jos ruoka tuntuu kuivalta, lisää pastan keitinvettä tilkka kerrallaan, kunnes koostumus on sopivaa.
Viimeistele pasta tillillä ja tarjoa heti.
Vinkki: Voit valmistaa ruoan myös loimutetusta lohesta.
Mätitahna on niin suolaista, että ruoka ei kaipaa muuta lisättyä suolaa. Sitruuna raikastaa muikkujen ja mätitahnan makuja. Kuva: Sanne KatainenMätitahna-muikkuvuoka
4 annosta
Ainekset
- noin 500 g perattuja muikkuja (pienehköjä)
- ¼ tl mustapippuria
- ½ tuubia (à 190 g) mätitahnaa
- 1 prk (150 g) ranskankermaa
- ½ dl ruohosipulia hienonnettuna
- 1 sitruuna
- Vuoan voiteluun
- 1 tl rypsiöljyä tai voita
Valmistusohje
Huuhtele muikut tarvittaessa ja taputtele talouspaperilla kuiviksi.
Lado kalat vierekkäin sopivan kokoiseen, voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle mustapippuria.
Sekoita mätitahna, ranskankerma ja ruohosipuli keskenään. Raasta pestystä sitruunasta noin teelusikallinen kuoren kertaista osaa. Sekoita kuoriraaste ja 1 rkl sitruunamehua mätitahna-ranskankermaseoksen joukkoon. Levitä seos kalojen päälle.
Kypsennä vuokaa 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Viimeistele pinta halutessasi mustapippurilla, ruohosipulilla ja sitruunankuoriraasteella. Tarjoa muusin tai perunoiden kanssa.
Vinkki: Jos käytät kokonaisia muikkuja, niin puhko ne, poista päät, huuhtele ja kuivaa ennen vuokaan latomista.
Purkkikaloista valmistat nopean täytteen uuniperunoille. Täyte sopii myös blinien tai lettujen kanssa tarjottavaksi. Kuva: Sanne KatainenUuniperunat ja purkkikalatäyte
4 annosta
Ainekset
- 4–8 uuniperunaa
- 10 cm pala purjoa
- 1 tl rypsiöljyä
- 2 prk (à noin 115 g) kilohaili-, savumuikku- tai järvikalasäilykettä
- 1 tlk (250 g) ajvar-kastiketta
- ½ tl mustapippuria
- ½ ruukkua tilliä
- (suolaa)
Valmistusohje
Pese perunat tarvittaessa ja tee niihin cocktailtikulla muutama reikä. Kypsennä perunoita 200-asteisessa uunissa, koosta riippuen, noin tunti. Tarkista kypsyys tikulla.
Pese ja hienonna purjo. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota purjoja sekoitellen muutama minuutti. Anna jäähtyä.
Valuta kalat ja hienonna ne haarukalla. Sekoita joukkoon purjot, ajvar-kastike, pippuri ja hienonnettu tilli.
Tarjoa purkkikalatäyte uuniperunoiden kanssa. Lisänä maistuu myös salaatti.
Vinkki: Ajvar-kastike on paprikasta ja munakoisosta tehtyä tahnaa. Siitä löytyy miedompia ja mausteisempia versioita, joten valitse omaan makuusi sopiva tuote.
Munakasmassan joukkoon jauhetut sillifileet antavat ruualle mahtavan kalan maun. tarjoa lisänä raejuustoa ja salaattia. Kuva: Sanne KatainenPinaattinen sillimunakas
2 annosta
Ainekset
- 1 sipuli
- 1 ps (65 g) pinaattia
- 1 rkl rypsiöljyä tai voita
- 2 ravintolafileetä silliä (esim. Lejos)
- 4 munaa
- ¼ tl mustapippuria
- Lisäksi
- ½ prk raejuustoa
- 1 ruukku salaattia
Valmistusohje
Kuori ja hienonna sipuli. Leikkaa pinaatit muutamaan osaan.
Kuumenna pannulla puolet rasvasta. Kuullota sipuleita ja pinaattia hetki sekoitellen. Kun sipulit ovat kuullottuneet, anna jäähtyä hetki. Kumoa kasvikset korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sillit ja kaksi munaa. Surauta sauvasekoittimella sileäksi. Sekoita joukkoon loput munat ja mustapippuri.
Kuumenna loppu rasva pannulla ja kumoa munakasmassa pannulle. Paista keskilämmöllä, kunnes massa on hyytynyt. Peitä tarvittaessa kattilankannella.
Pane munakkaan toiselle reunalle raejuustoa ja salaattia. Taita munakas kaksin kerroin, leikkaa keskeltä kahteen osaan ja tarjoa heti.
Vinkki: Voit halutessasi lisätä paistovaiheessa munakkaan päälle pari keitettyä, kylmää, viipaleiksi leikattua perunaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



