Maidon ja lihan kulutus putosi hieman
Lihan kulutus on hieman laskussa samaan aikaan, kun vihanneksien ja hedelmien syönti on lisääntynyt. Luonnonvarakeskuksen (Luke) ravintotaseen ennakkotiedot kertovat, että keskivertohenkilö söi lihaa viime vuonna noin 77 kiloa, mikä on puoli kiloa vähemmän kuin vuonna 2013.
Vaikka sianlihan suosio pieneni kolmisen prosenttia, suomalaiset syövät yhä eniten possua eli lähes 35 kiloa henkeä kohden. Siipikarjanlihan (20 kiloa) ja naudanlihan (lähes 19 kiloa) kulutus oli viime vuonna kasvussa. Niin lammasta, hevosta kuin poroakin syötiin keskimäärin vain alle kilon verran.
Kananmunia Suomessa meni viime vuonna noin 11 kiloa henkeä kohden. Kulutus oli edelleen lievässä nousussa – kasvua oli vajaa kaksi prosenttia edellisestä vuodesta.
Tuoreiden vihannesten kulutus kasvoi edellisvuoteen verrattuna seitsemällä prosentilla eli noin 65 kiloon.
"Todellinen kasvu ei välttämättä ole näin suuri, sillä viime vuoden hyvä vihannessato heijastuu suoraan kulutuslukuun", aktuaari Tarja Kortesmaa Luonnonvarakeskuksesta huomauttaa. Vihannesten kulutusluvut ovat muutenkin lähinnä suuntaa antavia, sillä määrään sisältyvät myös varastotappiot ja muu hävikki.
Myös tuoreita hedelmiä nautittiin entistä enemmän, kaikkiaan noin 54 kiloa henkeä kohden. Suomalaisille maistuvat etenkin banaanit ja omenat.
Viljan kokonaiskulutus on pysynyt ennallaan, 80 kilossa henkeä kohti. Vehnää ja ohraa käytettiin edellisvuoden tapaan. Kauraa kului kilon verran enemmän ja ruista saman verran vähemmän.
Maitoa suomalaiset joivat viime vuonna kaikkiaan lähes 130 litraa henkeä kohti – prosentin verran edellisvuotta vähemmän. Määrästä puolet oli kevytmaitoa, 40 prosenttia rasvatonta ja 10 prosenttia täysmaitoa.
Täysmaidon kulutus kääntyi lievään laskuun usean vuoden nousun jälkeen. Myös rasvattoman maidon suosio väheni hieman. Kevytmaidon menekki oli lähes edellisvuoden tasolla.
Jugurtin ja viilin kulutus pieneni noin viidellä prosentilla.
Kaikkiaan nestemäisiä maitotuotteita käytettiin viime vuonna keskimäärin lähes 180 kiloa henkeä kohti eli vajaa kaksi prosenttia edellisvuotta vähemmän. Kermaa ja piimää kului noin kolme prosenttia vähemmän kuin vuonna 2013.
Juuston kulutus jatkoi kasvuaan ja oli noin 25 kiloa henkeä kohti.
Voin kulutus laski parin vuoden takaiselle tasolle noin neljään kiloon.
Riitta Ryynänen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
