Kokki Kolmosen palkinnot Sotkamoon ja Nilsiään – suomalaiselle leipomis- ja matkailuperinteelle tunnustusta
Vuoden 2024 Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnot myönnettiin Haapalan panimoravintolalle sekä Liepuskan Herkkupajalle.Sotkamolainen perheyritys Haapala BnB eli Haapala palkittiin suomalaisten ja kainuulaisten ruokaperinteiden vaalimisen ja uudistamisen eteen tehdystä ansioituneesta työstä.
Vuonna 2018 ovensa avanneen Haapalan tilan toiminnan keskiössä ovat panimo, ravintola sekä majoitus aittamökeissä ja vanhassa maalaiskartanossa. Panimoravintolassa tarjoiltavat ruokalajit ovat syntyneet suomalaisen ja kainuulaisen ruokaperinteen innoittamina. Raaka-aineet tulevat suoraan kainuulaisilta tuottajilta, omista metsistä sekä puutarhasta.
Haapalan tilaa luotsaa yrittäjäpariskunta Kaisa Tyler ja Craig Tyler. Tilan juuret juontavat aina 1600-luvulle saakka.
Liepuskan Herkkupaja on taas Kuopion Nilsiässä sijaitseva yli kymmenvuotias perheyritys, joka valmistaa paikallisista raaka-aineista suolaisia ja makeita herkkuja. Herkkupaja palkittiin erityisesti suomalaisten leivontaperinteiden vaalimisen sekä tunnettuuden eteen tehdystä korkealaatuisesta työstä.
Liepuskan Herkkupajan pohjana ovat sata vuotta vanhat reseptit ja käsityö. Yritys hyödyntää monipuolisesti paikallisia raaka-aineita, viljoja marjoja sekä kala- ja lihatuotteita.
Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnot myönnetään vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävällä tavalla toiminut suomalaisen ruoan, ruoantuotannon ja ruokakulttuurin puolesta. Tänä vuonna palkinnoilla huomioidaan erityisesti suomalaista leivontakulttuuria ja -perinteitä sekä kotimaista matkailu-, majoitus- ja ravintola-alan ansioitunutta toimintaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








